Activiteitenprogramma januari t/m maart 2011

 

Zondag 9 januari

 Nieuwjaarswandeling 

 Hoe kan je het  nieuwe jaar beter beginnen dan met een Nieuwjaarwandeling door het (misschien) besneeuwde winterlandschap van de Pannenhoef;  om weer op te warmen gaan we na de wandeling naar de Menmoerhoeve voor koffie/thee met warm appelgebakVertrek om 09.15 uur parkeerplaats Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert; verzamelen 09.30 uur op de parkeerplaats “De Bak” aan de Ettenseweg. 
 Woensdag 12 januari Uilentocht   Horen we dit jaar de angstaanjagende spookachtige roep van de bosuil horen? We gaan een avondwandeling maken door de donkere dreven van de Moeren en de  Pannenhoef en hopelijk worden we regelmatig opgeschrikt door de baltsroep van deze geheimzinnige nachtvogel. Extra warme kleren zullen  misschien niet overbodig zijn.Vertrek om 19.30 uur Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert. Indien het weer te slecht is (regen/wind) dan verzetten we deze ‘uilenwandeling’ naar woensdag 19 januari.Informatie: Dré Mutsters (076-5975124) of Ad van Gastel (076-5985332) 
 Donderdag 13 januari Lezing    ‘Van reuzenotter tot zeeotter’; op zijn rondreis door Zuid-Amerika heeft Gert van der Hart Brazilië; Paraguay, Argentinië en Chili bezocht. Landen met, naast een rijke cultuur, een gigantische rijkdom aan fauna en flora en wij reizen met hem mee.Aanvang 20.00 uur; Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein Zundert. 
Zaterdag 15 januariVogeltellingMeerijdkosten 7 euro Wintervogeltelling vanaf de boot op het Krammer/Volkerak waar nu duizenden watervogels foerageren; zal de slechtvalk zich laten zien?Deelname vooraf aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332).
 Zondag 23 januari Wandeling  Excursie langs de schouwpaden van de Aa of Weerijs en Kleine beek; wilde eend, kuif-eend  en Canadese gans krijgen we zeker in de kijker en misschien ook wel de ijsvogel; ook de pijlstaart of zaagbek laat zich hier in deze periode soms als wintergast zien.Vertrek om 09.15 uur parkeerplaats Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert 
 Donderdag 27 januari Lezing  Een rondreis door Marokko met David Verdonck met plaatjes van de gevarieerde berglandschappen, de hoogvlaktes en woestijnen maar ook van de Marokkaanse cultuur en veel vogels zoals kuifkoekoek, heremietibis, grijze wouw en vele andere soorten.Aanvang 20.00 uur; Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein Zundert. 

Zondag 30 januari

 Winter wandelingVergoeding 5 euro p/p

 De midwinterwandeling blijft in het programma en ook dit jaar maken we weer een rondwandeling door de Moerse bossen. Vooraf koffie met een Belgische koffiekoek; na de wandeling opwarmen met snert, pannenkoeken en glühwein in de verwarmde en gezellig tot ‘winterkamer’ ingerichte schuur van Frans en Toos Mutsters aan de Moersebaan. Vooraf deelname aanmelden bij Dré Mutsters (076-5975124).Verzamelen 13.00 uur bij het vertrekpunt Fam. Mutsters, Moersebaan 1B-Zundert 
 Donderdag 10 februari Lezing  Boswachter Bart Hoeymans geeft een lezing met filmmateriaal over amfibieën en reptielen in onze omgeving waarbij ook de herintroductie van de boomkikker in het gebied van het Merkske en adderonderzoeken op de Schietheide aan de orde komenAanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert. 
Zaterdag 12 februariVogeltellingMeerijdkosten 7 euro Wintertelling watervogels vanaf de boot op het Krammer/Volkerak; wil je meegaan? Vooraf Ad van Gastel bellen (076-5985332) en denk aan warme kleding. 
 Zondag 20 februariNatuurexcursieMeerijdkosten euro 5,00                                       Natuurexcursie door het open landschap van het natuurgebied het ‘Oude Land van Strijen’ in de Hoeksche Waard waar nu o.a. duizenden brand-, kol- en grauwe ganzen foerageren maar ook de dwerggans en smienten waar de slechtvalk jacht op maakt.Vertrek 08.00 uur parkeerplaats Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert 
Donderdag 24 februari Lezing We gaan met natuurgids Johan Bos een vogelreis maken door de natuurparken van Noord-Spanje; van de Ebro Delta en de steppen van Monegros naar de voorgebergten van de Pyreneeën met beelden van o.a. de blauwe ekster, hop, kleine trap, purperkoet, kleine ibis maar ook prachtige opnamen van de lammer- en vale gier.Aanvang 20.00 uur; Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein Zundert. 
Zaterdag 26 enZondag 27 februariFoto-expositieMaas-JacobszaalVogelrevalidatie-Centrum Wie maakt dit jaar de mooiste foto? Wij rekenen weer op een groot aantal foto’s waaruit de vakjury weer de prijswinnaars zal aanwijzen. Ook dit jaar hebben we de natuur weer als thema met Fauna, Flora en Landschappen als wedstrijdcategorieën. De foto’s moeten voor eind januari worden ingeleverd. De openingstijden  op beide dagen is van 13.00 tot 16.00 uur.  Voor meer informatie over afmetingen e.d. zie onze website: www.vnwgz.nl Natuurlijk kun je ook altijd Ado Havermans bellen: 076-5974661 
Donderdag 3 maart Ledenvergadering Het bestuur nodigt alle leden uit voor de Algemene Ledenvergadering met een terugblik op de activiteiten van het afgelopen jaar en een vooruitblik op het komende jaar. Bestuurskandidaten en/of andere vergaderpunten kunnen vooraf worden ingediend.Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert. 
Donderdag 10 maart Lezing Erwin van Laar presenteert een lezing die hij Noordse Impressies heeft genoemd; een serie over het noorden van Europa waarin vogels (korhoenders), landschap (herfstbeelden van de Indian Summer), de wereld van de macro en zoogdieren (elanden)veel aandacht krijgen. Afsluitend een klankbeeldserie over IJsland. Een aanrader! Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein Zundert. 

Zaterdag 12 maart

Vogeltelling

Meerijdkosten 7 euro 

Voorjaars-vogeltelling vanaf de boot op het Krammer/Volkerak. Heb je ook belangstelling om mee te gaan om watervogels te tellen? Dat kan.Deelname vooraf even aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332). 

Zondag 13 maart

 NatuurwandelingMeerijdkosten 2,50 euro

Excursie door het domein de Bergse Heide dat op Belgisch grondgebied ligt. In 1895 kocht een Duitse pater dit gebied en stichtte hier een mannen- en vrouwenklooster. Een voorjaarswandeling door dit kleinschalige landschap van Hoogstraten en omgeving.Vertrek 08.00 uur parkeerplaats Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert en verzamelen om 08.30 uur bij Café Het Heike aan de weg Hoogstraten-Breda. 
Donderdag 24maart  Lezing  Een gevarieerde filmavond door Frans Broos met  o.a. beelden van herten in de Flevo-polder, grijze zeehonden bij de Brouwersdam en bevers in de ArdennenAanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein Zundert.
Zondag 27 maart NatuurwandelingMeerijdkosten 2,50 Een voorjaarswandeling door het schitterende grenspark Kalmthoutse Heide met zijn weidse vergezichten is altijd weer bijzonder; steeds wordt er aan projecten gewerkt om de soortenrijkdom  van dit grensoverschrijdende natuurgebied nog uit te breiden.Vertrek 07.00 uur parkeerplaats Vogelrevalidatiecentrum en verzamelen om 07.45 uur bij de parkeerplaats “De Vroente” – Puttenseweg 129 in Kalmthout 
Donderdag 31 maart Lezing Voor de laatste lezing van dit voorjaar gaan we op reis met Jorn van den Bogaerd en hij neemt ons mee naar de tropische regenwouden en berglandschappen van Costa Rica; de meer dan 30 natuurparken herbergen een ongekende rijkdom aan fauna en flora.Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein Zundert. 
Info over activiteiten kunt u opvragen bij Dré Mutsters ( 076-5975124) of Ad van Gastel (076-5985332).De reiskostenvergoeding vermeld bij de excursies geldt voor passagiers en is bepaald op km-basis van de bestemming.Informatie Vogel- en Natuurwerkgroep Zundert: zie website www.vnwgz.nl