Activiteitenprogramma periode januari t/m maart 2009

 

Zondag
4 januari

Nieuwjaars-wandeling

De traditionele Nieuwjaarwandeling door de winterse dreven van landgoed De Moeren; een besneeuwd landschap zou het toetje slagroom op deze wandeling zijn maar dit toetje kunnen we na afloop nog bij de warme "Apfelstrudel" nemen bij een hete bak koffie. .

Vertrek om 09.15 uur Jan Koekenplein/Klein Zundert; verzamelen 09.30 uur op de parkeerplaats van Taveerne "De Moerse Bossen"

Donderdag
8 januari

Lezing

Als de naam Jos Cools valt dan wordt iedereen enthousiast want de fantastische verhalen die Jos bij zijn schitterende plaatjes vertelt zijn uniek. We weten niet of alles waar is maar wat wel waar is dat Jos ‘verliefd' is op Afrika dus gaan we vandaag weer mee op safari door het oosten van Zuid-Afrika (Lesotho, Swaziland en het Krügerpark).

Aanvang 20.00 uur; Maas-Jacobs zaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Woensdag
14 januari

Uilentocht

Vergoeding 1 euro

We maken een avondwandeling naar de ‘zwarte schuur' op de Pannenhoef om de spookachtige baltsroep van de bosuil te horen; zorg dat je extra warm bent aangekleed.

Vertrek om 19.30 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert.  Indien het weer te slecht is dan wordt deze ‘uilen-wandeling' verzet naar woensdag 21 januari.

Informatie: Dré Mutsters (076-5975124) of Ad van Gastel (076-5985332)

Zaterdag
17 januari

Vogeltelling

Vergoeding 7 euro

Vogeltelling vanaf de boot op het Krammer/Volkerak waar nu duizenden watervogels foerageren die voortdurend worden belaagd door de slechtvalk.

Deelname vooraf aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332).

Donderdag 
22 januari

Lezing

Stijn Leestmans heeft vier weken door het machtige Alaska rondgetrokken; in dit uitgestrekte land waar goudzoekers ooit hun geluk gingen zoeken heeft Stijn de Grizzlyberen en elanden opgezocht. Een avontuurlijke tocht door een natuurlijk paradijs.

Aanvang 20.00 uur; Maas-Jacobs zaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zondag
25 januari

Familie winter wandeling

Vergoeding 4 euro p/p

Kinderen 2 euro

Een gezellige midwinterwandeling voor de hele familie door de (besneeuwde?) Moerse bossen en na afloop nagenieten met snert, glühwein en koffie (of iets sterkers) in de sfeerrijke ‘droomtuin' van Frans en Toos Mutsters aan de Moersebaan vanwaar ook de wandeling vertrekt. Graag vooraf deelname aanmelden bij Dré Mutsters (076-5975124).

Verzamelen 13.00 uur bij het vertrekpunt Frans en Toos Mutsters / Moersebaan 1B

Zondag
1 februari

Natuurexcursie

Vergoeding 6,50 euro

Vandaag een ‘ganzenexcursie' in de omgeving van Willemstad waar nu ontelbare ganzen (o.a. grauwe-, kol-, en brandganzen) hun winterverblijf hebben op de Buitengorzen en graslanden langs het Hollandsch Diep. Misschien zit er een Roodhalsgans tussen.

Vertrek 07.30 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert.

Donderdag
5 februari

Lezing

Een lezing door Jan Vermeulen over Colombia waarvan het landschap wordt beheerst door de toppen van het Andesgebergte met zijn condors, de tropische regenwouden en een groot junglegebied met een gigantische fauna en flora zoals jaguars, tapirs en vele soorten apen en ontzettend veel kleurrijke vogels, vlinders en amfibieën.

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zaterdag
14 februari

Vogeltelling

Vergoeding 7 euro

Wintertelling watervogels vanaf de boot op het Krammer/Volkerak; wil je meegaan? Vooraf Ad van Gastel bellen (076-5985332) en warme kleding aandoen!

Donderdag
19 februari

Lezing

Mans de Jong en Jan van den Broek brengen een gevarieerde avond met een presentatie over natuurdialect waarin het "Koorepikke" een centrale plaats inneemt; we gaan een interactieve dialect ‘natuurkwiz' doen en natuurlijk tonen Mans en Jan diverse natuurfilmpjes (o.a. het plan de Drenk-de Lokker op de Pannenhoef en een registratie van de herstelwerkzaamheden van de Bieloopbeek en het ‘Aozemère-ven).

Aanvang 20.00 uur; Maas-Jacobs-zaal in het Vogelrevalidatiecentrum/Klein-Zundert.

Zondag
22 februari

Excursie

Vergoeding 6 euro

Excursie naar de Heen en Rammegors; de natuur mag in dit voormalige getijdengebied van het Krammer Volkerak weer haar gang gaan en in dit ruige gebied met wilg, vlier en rietvelden foerageren nu duizenden ganzen en watervogels op de slikken en schorren.

Vertrek 08.30 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert; verzamelen Beneden-Sas 08.15 uur.

Donderdag
26 februari

Lezing

Onder het motto ‘voedselveiligheid' wordt het steeds moeilijker om met chemische middelen de plagen in tuinbouw en boomteelt te bestrijden en Guido Sterk zal ons een beeld geven van de alternatieve en biologische bestrijdingsmiddelen van de toekomst.

Deze lezing is samen met de Zundertse bijenvereniging opgezet en ook de leden van ZLTO Zundert (tuinders en boomkwekers ) en andere belangstellenden zijn welkom.

Aanvang 20.00 uur; Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zaterdag
28 februari

‘SWEV-contactdag'

in Achtmaal

Café de Toekomst

De traditionele SWEV-contactdag; dit jaar vindt de ontmoeting plaats in de zaal van café De Toekomst in Achtmaal.  Het ochtendprogramma bestaat uit diverse lezingen en natuurpresentaties. Na de middag pauze/lunch maken we een excursie door het natuurgebied De Matjes o.l.v. een Staatsboswachter.  Aanvang 09.30 uur.

Donderdag
5 maart

Lezing

Het leven onder water is voor velen een groot geheim; niet voor Rob Loonen. Hij is een ervaren duiker die de fauna en flora van de Zeeuwse wateren digitaal vastlegt maar ook de kleurenpracht van vissen en planten bij de koraalriffen van o.a. Bali zal laten zien.

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zondag
8 maart

Excursie

Vergoeding 3 euro

De Strijbeekse heide is een natuurgebied met prachtige heidevelden omzoomd door dennenopstanden afgewisseld met een paar vennen en percelen met loofbomen.

Het gezang van de grote lijster en andere vroege lentebodes laten zich wellicht al horen.

Vertrek 07.30 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert

Donderdag
12 maart

Ledenvergadering

Het bestuur nodigt alle leden uit voor de Algemene Ledenvergadering. Een terugblik op de activiteiten van het afgelopen jaar en een vooruitblik op het komende jaar. Bestuurskandidaten en/of andere vergaderpunten kunnen vooraf worden ingediend.

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelrevalidatiecentrum/Klein-Zundert.

Zaterdag
14 maart

Vogeltelling

Vergoeding 7 euro

De eerste voorjaar vogeltelling vanaf de boot op het Krammer/Volkerak.  Wil je ook meetellen?  Deelname vooraf even aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332).

Zondag
15 maart

Wandeling

Vroege lentewandeling door de langzaam ontluikende natuur van de Veldekensberg en de Lange Maten waar de eerste jonge lammetjes vrolijk bij de schapen lopen die hier de heide kort houden. We horen alweer de tjiftjaf en misschien ook de eerste fitissen.

Vertrek 08.00 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert; verzamelen 08.15 uur parkeerplaats van het trappistenklooster in de Moeren.

Donderdag
19 maart

"Uilenavond"

 met lezing

Deze avond staat in het teken van de kerkuil in Zundert en Rijsbergen. Tientallen broedkasten hangen verspreid in ons buitengebied en de broedresultaten zijn hoog. Marco  Renes van Brabants Landschap zal een informatieve lezing geven over deze vogels en ook alle "uilen-gastouders" zijn op deze  ‘uilen-avond'  uitgenodigd.

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zondag
22 maart

Wandeling

Vergoeding 2,50 euro

Het polderlandschap van Kelsdonk met zijn broekbossen en rietkragen vormt een schitterende biotoop voor een groot aantal soorten vogels; blauwborstjes, kiekendieven, sperwer en roodborsttapuit gaan we zeker zien maar wellicht ook de zilverreiger.

Vertrek 07.00 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert; verzamelen om 07.30 uur bij het havenpaviljoen "De Turfvaart" bij jachthaven De Keen/Leurse Haven in Etten-Leur.

Donderdag
26 maart

Lezing

Drej Oomen heeft een rondreis gemaakt door het West-Afrikaanse land Togo; de beleving van een heel bijzondere tocht door een nog onbekend land met achter elk plaatje een geweldig verhaal zoals alleen onze Belgische natuurvrienden dat kunnen vertellen.

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Info over activiteiten kunt u opvragen bij Dré Mutsters ( 076-5975124) of Ad van Gastel (076-5985332).

De reiskostenvergoeding vermeld bij de excursies geldt voor passagiers en is bepaald op km-basis van de bestemming.