Activiteitenprogramma periode september t/m december 2008

 

Zondag 21 september

Natuurwandeling

Vergoeding 1,00 euro

De eerste wandeling van het nieuwe seizoen gaat door het natuurgebied van de Waayenberg en Lange Gooren; gevarieerde bosterreinen met moerasbos, gagel en heidevelden die langzaam weer hun herfstkleuren gaan vertonen.  Grote groepen trekvogels kondigen het einde van de zomer aan dus nog even genieten.

Vertrek 09.00 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert.

Donderdag 25 september

Lezing

Ine Timmers is werkzaam bij de Dienst Landelijk Gebied en zij zal een toelichting geven over de werken die plaatsvinden in de Reten, de Matjes, Pannenhoef en langs de Turfvaart i.h.k van uitbreiding nieuwe natuur in Zundert met ruim 330 ha.

Ad Goorden vertoont hierna een paar natuurfilms van fauna en flora van de Pannenhoef, Merkske en andere bijzondere natuurgebieden met unieke sfeerbeelden.

Aanvang 20.00 uur: Vogelrevalidatiecentrum/Klein-Zundert.

Zondag 28 september

Natuurwandeling

Vergoeding 7,50 euro

Excursie door het natuurgebied "De Maaij" bij Bergeijk met diverse kweekvijvers voor vissen die door smalle paadjes van elkaar zijn gescheiden en worden omzoomd door broekbos en moerassen met rietland. Vanuit de vogelkijkhut worden de kleurrijke ijsvogel, de schuwe roerdomp en zelfs visarend regelmatig waargenomen.

Vertrek 08.00 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert.

Zaterdag 4 oktober

EuroBirdwatch08

Vogelbescherming Nederland neemt ook dit jaar deel aan Euro Birdwatch; hieraan nemen tienduizenden vogelaars uit heel Europa deel. Dit jaar staat birdwatch in het teken van de Duin- en Kustcampagne van Vogelbescherming.  Ook wij tellen mee!

Voor meer informatie en deelname gelieve Ad van Gastel (076-5985332) te bellen.

Donderdag 9 oktober

Lezing

Een lezing van Jan Nuyten over het natuurgebied het "Gastels Laag" dat tussen Oudenbosch en Oud-Gastel ligt op de grens van hogere zandgronden en laaggelegen kleigronden. Door recente ontgronding zijn 600 jaar oude zaden uit zuurstofloze omgeving weer gaan ontkiemen en is een vogelrijk botanisch juweeltje ontstaan.

Aanvang 20.00 uur: Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert.

Zondag 12 oktober

Natuurwandeling

Vergoeding 1,00 euro

Een herfstwandeling door de dreven en paarse heidevelden van de Oude Buisse Heide is een wandeling door de tijd van Henriëtte Roland Holst die hier zo graag vertoefde en de schoonheid van ‘haar paradijs' in vele gedichten heeft verwoord. Vandaag volgen we haar ‘langs de paden der stilte" met tientallen roodborstjes als gids.

Vertrek 08.45 uur Jan Koekenplein; verzamelen 09.00 uur "Pannehuske"/Wallsteijn.

Zaterdag 18 oktober

Vogeltelling

Najaarstelling van watervogels vanaf de boot op het Krammer/Volkerak.  Als je mee wil dan vooraf deelname aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332)

Donderdag 23 oktober

Lezing + expositie

Chris van Gurp zwerft al vele jaren met zijn camera door natuurgebieden in onze omgeving maar ook buitenlandse natuurtochten in o.a. het Italiaanse hooggebergte zijn op de gevoelige plaat vastgelegd. Altijd alert met een scherp oog voor bijzondere waarnemingen. Met deze lezing begint voor Chris een jubileumweek die met een foto-expositie in het Vogelrevalidatiecentrum wordt voortgezet. Zeker even komen kijken!

Aanvang 20.00 uur: Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert. 

Zaterdag 1 november

Natuurwerkdag

De nachtzwaluw is terug op de Tachtig Bunders! Vandaag gaan we samen met een aantal bevriende natuurliefhebbers dit heidegebied weer verder opschonen om deze geheimzinnige nachtvogel voor de Moeren te behouden. Voor koffie en soep wordt gezorgd dus vooraf even deelname aanmelden (Dré Mutsters: 076-5975124). De werkdag wordt afgesloten met een begeleidde wandeling door de Tachtig Bunders. Vertrek 08.45 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert en verzamelen/ontvangst om 09.00 uur bij de "zwarte schuur" op Moersebaan 1; denk om laarzen en handschoenen.

Donderdag 6 november

Lezing

De broers Frank en Gerard Jordan hebben een passie voor natuurfotografie maar met verschillende interesses en reizen hiervoor naar bijzondere natuurgebieden (Extremadura/Alaska)  over de hele wereld. Frank is een ‘allesvreter' zolang het maar natuur betreft en Gerard heeft vooral oog voor landschappen (Duitse en Oostenrijkse berggebieden); ook vlinders (apollovlinder) en libellen zijn favoriete onderwerpen.

Aanvang 20.00 uur: Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert. 

Zondag 9 november

Natuurwandeling

Vergoeding 5 euro

Excursie door de oudste polder (1420)  van de Hoekse Waard "Oude Land van Strijen"; een belangrijk voedselgebied voor overwinterende  ganzen en door de verschillen in hoogte (ontstaan door ongelijke inklinking van de veengrond) en vochtigheid komen er veel verschillende (zeldzame)  plantensoorten voor.

Vertrek 08.00 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert.

Zaterdag 15 november

Vogeltelling

Herfsttelling van watervogels vanaf de boot op het Krammer/Volkerak.  Deelname vooraf aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332)

Donderdag 20 november

Lezing

Glenn Vermeersch kent als geen ander de mooiste plekjes op de Kalmthoutse heide. Een schitterende lezing over fauna (veel vogelsoorten)  en flora van verborgen vennen, prachtige zandduinen en open heidevelden van dit uitgestrekte Grenspark.

Aanvang 20.00 uur: Vogelrevalidatiecentrum/Klein-Zundert.

Zondag 23 november

Natuurwandeling

Vergoeding 1 euro

Natuurwandeling door de Pannenhoef waar we vandaag de nieuwe route gaan volgen langs de Bijloop en Turfvaart die is aangelegd in het kader van de nieuwe landinrichting.  Waterberging en natuurontwikkeling gaan hier heel goed samen.

Vertrek 08.45 uur Jan Koekenplein en verzamelen 09.00 uur parkeerplaats Heischoorstraat/Pannenhoef.

Donderdag 4 december

Lezing

Globetrotter Gert van der Hart neemt ons mee op een rondreis door Uganda ‘de Parel van Afrika'; als geen ander weet hij beelden van exotische natuur te combineren met sfeerbeelden van cultuur en schoonheid van de lokale bevolking en dit overgoten met een kleurrijk professioneel commentaar maar steeds doorspekt met veel humor.

Aanvang 20.00 uur: Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert. 

Zondag 7 december

Excursie

Vergoeding 10 euro

Vogels spotten Schouwen-Duivenland.  Talloze steltlopers en andere wad- en watervogels foerageren nu op de schorren en slikken van de Zeeuwse eilanden en vele tienduizenden ganzen ‘grazen' hier nu op de weilanden. Warme kleding aanbevolen.

Vertrek 08.15 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert.

Zaterdag 13 december

Vogeltelling

Wintertelling van watervogels vanaf de boot op het Krammer/Volkerak.  Deelname vooraf aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332).

Donderdag 18 december

Lezing

In het voorjaar de lezing van René Krekels gemist? Hier een nieuwe kans maar laat deze niet voorbij gaan want wat hij laat zien grenst aan het onwaarschijnlijke. Vandaag neemt René ons mee in de wereld van de amfibieën en reptielen  en schuiven, kruipen, zwemmen en springen er slangen, hagedissen, kikkers, padden en salamanders zo gedetailleerd  over het scherm dat het lijkt of je ze kan aanraken.

Aanvang 20.00 uur: Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert. 

Tweede kerstdag december 26

Een kerstwandeling door de Moeren en Tachtig Bunders; wordt het een winterwandeling door een sneeuwlandschap? Na de wandeling in ieder geval weer op verhaal komen en opwarmen met koffie en warm appelgebak in café ‘'t Anker.'

Vertrek 09.30 uur parkeerplaats 't Anker' aan de Moersebaan.

Informatie over de activiteiten kunt u opvragen bij Dré Mutsters (076-5975124)

De reiskostenvergoeding vermeld bij excursies is voor passagiers en is bepaald op km-basis van de bestemming.