Fotolezingen najaar 2008 - voorjaar 2009 in de Klapekster te Wortel

Vrijdag 3 oktober :

Natuur en landschap onderweg naar Compostella - Antoon Van Tuijl

Antoon Van Tuijl uit Baarle-Nassau trok in 2007 te voet naar Compostella en zelfs te voet terug.  Naast de interesses in de cultuur en de oude legendes had hij ook bijzonder oog voor de natuur en het landschap onderweg. 

Vrijdag 17 oktober : 

Noorwegen - Bart Hoeymans/Rob Koeken

Lezing over hoe overleef ik 7 dagen met rugzak, pastazak en een vriend in Noorwegen, een  rugzaktocht door het Nationaal park Saltfjellet-Svartisen net boven de poolcirkel.

Elsas/Vogezen - Ingrid Brosens/Wim Verschraegen

Lezing over een verblijf van een week in het land van ‘wijngaardwoestijnen', ooievaars, pittoreske wijndorpjes en de bergen van de Vogezen.

Van alles een ‘bitje' - Gie Segers 

Een collage van verschillende reizen.

 

Vrijdag 31 oktober :   

Kenia -Pierre en Mieke Adriaensen

Filmverslag over een rondreis in Kenia (6683 km) vanuit Nairobi naar Mount Kenya. Met een wandeling naar de kloof, bezoek aan Samburu met veel wilde dieren zoals  cheeta en luipaard, veel roofvogels zoals  bataleur en zwarte arend. Verder werd er nog een bezoek gebracht aan Lake Nakuru, een paradijs met een indrukwekkende groep flamingo's, witte neushoorn, zwarte neushoorn en  hyena's, Lake Baringo met aan de rand van het meer een oase van groen met veel vogels, Kakamega Forest, een dicht bos met veel vogels, een boottocht op de Lake Naivasha, bezoek aan de Masai Mara en de trek van de gnoes.

 

Vrijdag 14 november :

Spitsbergen -  Hans Van Loy

In de zomer van 2007 trokken acht enthousiaste jongeren drie weken lang met de rugzak door de toendra van Spitsbergen. Deze tocht, die de naam "Clean up Svalbard 2007" meekreeg, paste in de context van het 4de Internationale Pooljaar. Eerdere ervaringen in Spitsbergen in 2005 en 2006 lieten hen niet alleen de mooie kanten zien van deze eilandengroep, maar confronteerde hen ook met grensoverschrijdende afvalproblemen. Ten westen van Spitsbergen stroomt een vertakking van de Golfstroom. Deze zorgt niet alleen voor het relatief milde klimaat op Spitsbergen, maar brengt tevens grote hoeveelheden zwerfvuil mee uit het zuiden. Met de actie "Clean up Svalbard 2007" willen we de kwetsbaarheid van het poolgebied aan u tonen. Meer info en achtergrond kan u vinden op de websitehttp://www.spitsbergenreizen.be/.

Vrijdag 28 november :

110 jaar Belgische aanwezigheid op Antarctica -Jean-Jacques Derwael

Jean-Jacques Derwael, ingenieur-landmeter en docent, geeft op deze avond een overzicht van 110 jaar Belgisch wetenschappelijke zendingen naar Antartica.  Van 1964 tot 1968 nam hij zelf deel aan verschillende Zuidpoolexpedities.  Een absolute aanrader !

Vrijdag 12 december :

Go to Togo - Drej Oomen

Vier broers en een buurman trokken naar het West-Afrikaanse land Togo. Ze bezochten er een aantal projecten van Ria Etienne (een ontwikkelingshelpster uit Malle), genoten van het natuurschoon rond het Togomeer, de drukte van de stad Lomé, de vriendelijke en altijd goed gemutste Afrikanen, maakten kennis met het leven van de Tamberman, genoten van het wisselende landschap en weten nu ook wat "the African way of life" betekent. Ze delen met veel goesting hun ervaringen aan de hand van foto- en filmmateriaal en een klein woordje uitleg.

Vrijdag 16 januari :

Vogels en ringwerk - Ludo Berckvens

Ludo Beckvens uit Beerse is ringer in oa Wortel-Kolonie en zal aan de hand van foto's en dia's de vogels en het ringwerk nader belichten.

Vrijdag 6 februari :

De Dolomieten -  Bart Rooyens

Het was de eerste keer dat we naar de bergen trokken met de kids en in de Dolomieten waren wij  nog niet geweest (andere hogere sferen hebben we vroeger wel regelmatig geproefd).

De streek waar wij zaten was het uiterste noorden van Italië, een  deel dat vroeger tot Oostenrijk behoorde. Je vind er  de gründlichkeit van Oostenrijk en dit gecombineerd met de Italiaanse zwier. Wat wij vooral wilden  doen was de bergen ontdekken, wandelingen tot boven de boomgrens, tussen de mooie flora en fauna op de vele almen. Tegelijkertijd werd een stukje cultuur meegepikt in de verschillende mooie stadjes in de buurt zoals Brüneck, Brixen en het al echte Italiaanse Bolzano.

Slovenië en Kroatië - Ria Van Aelst/Jaak Brosens

Ria en Jaak trokken deze zomer naar het voormalige Joegoslavië. Eerst bezochten ze Slovenië, waar ze verbleven in het Nanosgebergte. Na enkele dagen ging de tocht verder naar Kroatië, waar ze de wondermooie meren van Plitvice bezochten. Dan werd er nog halt gehouden in de omgeving van Bled. Ze hadden niet alleen oog voor het culturele, maar ook voor de natuur.

 

De lezingen starten telkens om 20.00 in De Klapekster, 

Wortel, Kolonie 41