Kelsdonk / Natuurgebied ten noorden van Etten-Leur.

Vroeger was het gebied voordurend nat,zowel overtollig water van de rivier de Mark,als het water van de hoger gelegen zandgronden stroomde het gebied in. Tegenwoordig is het een stuk droger,met veel sloten en een waterplas.

Verder bestaat het gebied uit 250 hectaren grasland met hier en daar groepjes bomen die ook frikken worden genoemd.

Het toch natte grasland en het aanwezige water is voor vele vogels aantrekkelijk,als vogelaar kom je ogen tekort.

Door Kelsdonk loopt het Zwermpad,deze wandelroute is 7 km. Lang en duurt ongeveer 1,5 uur maar met het tempo van onze club, hebben wij hier maar 3 uur over gedaan. Deze route leidt u via bruggetjes en groepjes bomen langs de mooiste plaatsen. Zo komt u langs een waterplas en bij deze plas staat een kijkscherm,achter dit scherm kun je naar de vele aanwezige vogels kijken zonder hen te verstoren.

Op deze waterplas hebben we de volgende vogelsoorten waargenomen.
Bontbekplevier,Kleineplevier,Kievit,Grutto,Scholekster,Krakeend,Slobeend,Aalscolver,Wintertaling,Zomertaling,Smiet,Pijlstaart,Groenpootruiter,Nijlgans,Grauwe gans,Canadese gans,Kokmeeuw Kleine mantelmeeuw en als laatste de Tureluur.

Andere vogelsoorten die we in dit gebied hebben waargenomen zijn als volgt,  Winterkoning, Wilde eend, Kuifeend, Bergeend, Witte kwikstaart, Knobbelzwaan,  Meerkoet, Oeverzwaluw, Boerenzwaluw, Houtduif, Holenduif, Rietgors, Ekster, Zilvermeeuw, Buizerd, Wulp, Blauwe reiger, Roodborsttapuit, Fazant, Tjiftjaf, Koekoek, Zwarte kraai, Spreeuw, Bruine kiekendief(mannetje), Ringmus, Merel, Heggemus, Watersnip, Fitis, Graspieper, Torenvalk, Waterhoen, Fuut, Kauw, Blauwe kiekendief en als laatste de Blauwborst.
Van deze Blauwborst hebben we de zang gehoord,zijn baltsvlucht gezien,Foto'-gemaakt en wat ook op valt in dit gebied is dat deze Blauwborst misschien wel de algemeenste vogelsoort in Kelsdonk is.

Ook in dit gebied nog 6 Hazen en 2 Reeën en verder nog 2 Dagpauwogen gezien.

De excursieleider.
Ad van Gastel