Activiteitenprogramma januari t/m maart 2013

 

 

Zondag 6 januari

 

Wandeling

 

Na alle feestdagen moeten we natuurlijk weer op pad. De eerste wandeling van het nieuwe jaar gaat langs een paar (bevroren?) vennen op de Pannenhoef. Overal horen we nu sijsjes in de Elzenbomen terwijl de buizerd en sperwer naar een prooi speuren.

Vertrek om 09.15 uur parkeerplaats Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert en verzamelen om 09.30 uur bij parkeerplaats ‘De Bak’ aan de Ettensebaan.

 

Donderdag 10 januari

 

Lezing

 

We volgen Ger van der Hart op zijn rondreis door de Baltische staten, Finland, Zweden en Noorwegen en ook deze reis staat, zoals we van Ger gewend zijn, weer garant voor veel mooie plaatjes van natuur en cultuur. Wolf, lynx en veelvraat zijn slechts een paar soorten die we te zien krijgen maar ook  prachtige beelden van heel bijzondere mensen.

Aanvang 20.00 uur; Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein Zundert.

 

Zaterdag 12 januari

Vogeltelling

Meerijdkosten € 7,00

Wintervogeltelling vanaf de boot op het Krammer/Volkerak; duizenden watervogels verblijven hier in de winterperiode nauwlettend gevolgd door de hongerige slechtvalk.

Deelname vooraf aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332).

 

Woensdag 16 januari

 

Uilentocht

 

Op onze zoektocht naar de spookachtige baltsroep van de geheimzinnige bosuil maken we een avondwandeling door de duistere dreven van de Moeren en de Pannenhoef. Bij slecht weer (regen/wind) verschuiven we deze ‘uilenwandeling’ naar woensdag 23 januari.

Vertrek om 19.30 uur Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert. Denk aan warme kleding!

Informatie: Dré Mutsters (076-5975124) of Ad van Gastel (076-5985332)

 

Zondag 20 januari

 

Winter wandeling

Vergoeding € 5,00 p/p

De populaire midwinterwandeling mag natuurlijk niet ontbreken op het programma; eerst koffie met een Belgische koffiekoek bij de vuurhaard; dan een wandeling door de Moerse bossen en daarna snert, pannenkoeken en glühwein in de behaaglijke, tot ‘winterkamer’ ingerichte stal van Frans en Toos. Deelname aanmelden bij Dré Mutsters (076-5975124 – email: dre@vnwgz.nl). Verzamelen 13.00 uur bij het vertrekpunt Fam. Mutsters, Moersebaan 1B – Zundert.

 

Donderdag 24 januari

 

Lezing

 

Willem Laros houdt niet van fotowedstrijden; zijn motto: ‘geniet van de schoonheid, van het landschap, van de stad, van de mens en alles wat ons omringt’. Het hoeft niet per se spectaculair te zijn maar beter is het om de mooie natuur en compositie te combineren.

Aanvang 20.00 uur; Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein Zundert.

 

Zondag 3 februari

 

Wandeling

Winterwandeling langs de schouwpaden van de Aa of Weerijs en Kleine beek; in de retentiebekkens bij de Boontuinen en De Wildert foerageren nu diverse eendensoorten en misschien zien we hier de wintertaling of zaagbek of de ijsvogel aan de oever van de beek.

Vertrek om 09.15 uur parkeerplaats Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert.

 

Donderdag 7 februari

 

Lezing

 

Natuurfotografie is een passie van René van Echelpoel en met veel enthousiasme maar ook gedegen kennis zal hij zijn verhaal vertellen bij de vele natuurfoto’s die hij heeft gemaakt van de vaak specifieke fauna en flora in diverse Europese natuurgebieden.

Aanvang 20.00 uur; Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein Zundert.

 

Zondag 10 februari

 

Natuurexcursie

Meerijdkosten € 5,00

In de polders, de kwelders, de buitengorzen en kreken die in het buitengebied van Willemstad te vinden zijn is het nu een drukte van belang; overal zie je nu grote groepen ganzen en andere watervogels die hier foerageren en het einde van de winter afwachten.

Vertrek 08.00 uur parkeerplaats Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert.

 

 

Donderdag 14 februari

 

Lezing

 

Els Roos en Chris Bal hebben een schitterende reis naar Oeganda gemaakt waar zij de wildrijke natuurparken hebben bezocht waar ze vanzelfsprekend talloze dieren hebben gefotografeerd zoals olifanten, diverse antilopensoorten, leeuwen en nijlpaarden maar ook hebben ze een tocht gemaakt naar het leefgebied van de zeldzame berggorilla’s.

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal van het Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert.

 

Zaterdag 16 februari

Vogeltelling

Meerijdkosten € 7,00

Wintervogeltelling vanaf de boot op het Krammer/Volkerak; grote groepen watervogels en steltlopers wachten hier nog steeds het einde van de winter af.

Deelname vooraf aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332).

 

Woensdag 20 februari

 

Ledenvergadering

Het bestuur nodigt alle leden uit voor de Algemene Ledenvergadering met een terugblik op de activiteiten van het afgelopen jaar en een vooruitblik op het komende jaar. Bestuurskandidaten en/of andere vergaderpunten kunnen vooraf worden ingediend.

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert.

 

Zaterdag 23 en

Zondag 24 februari

Foto-expositie

Maas-Jacobszaal

Vogelrevalidatie-centrum/Klein-Zundert

 

Ook dit jaar zal de spanning weer voelbaar zijn als de prijswinnaars bekend gemaakt worden die door de vakjury zijn uitgekozen. Wellicht wordt jouw foto de winnaar van de publieksprijs? Fauna, Flora en Landschappen zijn ook dit jaar weer de thema’s. Doe mee en lever je foto’s met de juiste afmetingen liefst voor eind januari in. De foto-expositie is op beide dagen geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Meer informatie is te vinden op onze website www.vnwgz.nl of bel even Ado Havermans: 076-5974661

 

Donderdag 28 februari

 

Lezing

Het maagdelijke en vooral woeste Kamchatka is het meest oostelijke stuk Rusland waar nog 30 vulkanen actief zijn; in deze Lost World groeien 1200 plantensoorten en leeft de grootste populatie bruine beren naast o.a. lynxen en elanden. Geen gebied voor onervaren reizigers en juist om deze reden heeft Harvey v/  Diek het ‘einde van de wereld ‘ bezocht!

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein Zundert.

 

Zondag 10 maart

 

Natuurwandeling

Meerijdkosten € 1,--

Voorjaarswandeling door en langs de Hazemeren; dit gebied ligt tussen de Pannenhoef en de Lange Maten; veel watervogels en steltlopers foerageren hier op het nieuwe ven.

Vertrek 08.00 uur parkeerplaats Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert en verzamelen

om 08.15 uur bij parkeerplaats ,De Ganger, aan de Panhoefweg/Sprundelsebaan.

 

Zaterdag 9 maart

SWEV-dag

 SWEV-dag: In het ochtendprogramma zal er onder andere aandacht zijn voor het wel en wee van zeldzame broedvogels en kolonievogels in West-Brabant en voor het atlasproject van Sovon. ’s Middags een excursie naar de Vierde Bergboezem ten noorden van Breda.

Meer informatie volgt later.

 

Donderdag 14 maart

 

Lezing

Wie kan er meer gepassioneerd over vogels vertellen dan onze vogelambassadeur Nico de Haan; hij zal een afwisselend en avondvullend programma presenteren inclusief een quiz waarbij een leuke prijs kan worden gewonnen in samenwerking met Zeiss en Technolyt.

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein Zundert.

 

Zaterdag 16 maart

Vogeltelling

Meerijdkosten € 7,--

Voorjaarstelling van watervogels vanaf de boot op het Krammer/Volkerak.

Deelname vooraf aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332).

 

Zondag 24 maart

 

Natuurwandeling

Meerijdkosten € 2,50

 

Het voorjaar dient zich weer aan op de uitgestrekte Kalmthoutse heide en de stilte zal alleen worden verstoord door het gezang van de Tjiftjaf en Fitis en andere ‘vroege vogels’.

Vertrek 07.00 uur parkeerplaats Vogelrevalidatiecentrum/Klein-Zundert en verzamelen om 07.45 uur bij het N.E.C. ‘De Vroendte’ aan de Puttenseweg 129 in Kalmthout.

 

Donderdag 28maart

 

Lezing

 

Bendiks Westerink sluit het lezersseizoen af met een presentatie over de fauna en flora op de Veluwe en in het rivierengebied en een prachtige serie over de ongerepte natuur op IJsland en het unieke vogelleven op de eilandengroep Lofoten in Noord Noorwegen.

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein Zundert.