De agenda van onze Belgische vrienden van 5-10-2012 t/m 1-3-2013

5 oktober : Behaag de Kempen - Annick Hollebeke – Velt

Natuurpunt Markvallei en Stadsbestuur Hoogstraten organiseren jaarlijks een verkoop van streekeigen struiken, fruitbomen, kleinfruit en enkele andere ecologische interessante tuinplanten. Deze avond georganiseerd door Velt Noorderkempen, helpt u een goede keuze te maken bij de bestelling van uw plantgoed. Inheemse bomen en struiken hebben een belangrijke ecologische meerwaarde : vogels en vlinders zijn dol op de bessen, vruchten en bloesems. Een lust voor hen, en voor ons. Dat heel wat bessen, bloemen en vruchten ook voor ons erg lekker en voedzaam zijn, ontdek je tijdens de infoavond over 'de eetbare tuin'.

Tijdens de infoavond bieden we je proevertjes aan, gemaakt van bessen, vruchten en bloesems en krijg je tips over het creëren van een eigen stukje natuurrijke, eetbare tuin

Annick Hollebeke is lesgeefster van Velt en van huis uit herboriste. Haar specialiteit is onder andere ‘De eetbare siertuin’.

 

19 oktober : Nieuw Zeeland – Leen Van Delm

Voor we naar Nieuw Zeeland vertrokken, "fluisterden" ze ons wel in de oren om daar achteraf een avondje foto's van te maken voor Natuurpunt. We hebben dat nog nooit gedaan, maar omdat het land echt wel prachtig is -op zowat alle vlakken, vinden we het misschien wel leuk om dat toch met geïnteresseerden te delen. We hebben daar vooral veel gewandeld en het was daar najaar. Qua soorten vogeltjes, plantjes, vlindertjes e.a. zal de diareeks niet zo uitgebreid zijn, wel eerder landschappen, bergen, vulkanen, stranden, meren, vriendelijke mensen, ...

 

2 november : Müritz - Geert Brosens

De Müritz is een eindmorenen gebied (dus met veel meren) in Noord-Oost-Duitsland, ongeveer midden tussen Berlijn en Rostock. De Müritzsee is het op één na grootste meer van Duitsland. Aan de oostoever ervan ligt ook het Nationalpark Müritz. Prachtige natuur! Kraanvogel, Visarend en Zeearend zijn hier thuis. Veel vlindertjes, een rijkdom aan bloeiende planten, glasheldere waterpartijen waar de visjes zo voor je voeten wegzwemmen. Heerlijk was dat!

 

30 november : Ierland – Wim Verschraegen & Ingrid Brosens en Gie Segers, Jee Van Loock & Ria Van Aels

Ierland staat bekend voor zijn schapen, prachtige kliffen, steencirkels, Keltische muziek, het groene landschap, Guinness en misschien ook wel de regen.

Deze lezing neemt je mee langs twee reizen deze zomer doorheen Ierland. Kom ontdekken of de clichés waar zijn. Of maak kennis met Papegaaiduikers, dolfijnen, turfwinning,…

 

14 december : Sri Lanka – Riet De Strooper en Lut Mercelis

Het paradijselijke Sri Lanka heeft veel avontuurlijks te bieden : ruïnesteden, een rijk koloniaal erfgoed en zeer mooie nationale parken.

De vroegere Singalese koningen hebben indrukwekkende paleizen en tempels nagelaten, vaak op erg mooie plekjes. Forten en koloniale gebouwen aan de kust herinneren aan de overheersing van de Portugezen, Engelsen en Nederlanders.

Aan de weelderige natuur en het gunstige klimaat dankt het land z'n bijnaam "Tuin van Boeddha". In het koelere hoogland, waar de beroemde Ceylonthee vandaan komt, kan je prachtige wandelingen maken en aan de idyllisch witte stranden met palmbomen is het heerlijk om even te relaxen.

 

18 januari : Schotland Highlands and Islands – Jef Leestmans

7 jaar natuurbeleving in de Schotse Highlands en Islands. Een rondrit doorheen deze overweldigende natuur en cultuur met foto's van landschappen, zoogdieren, planten, vlinders en veel vogels. Eerst een korte geologische introductie en daarna gaan we van vallei naar vallei, van berg naar berg en van eiland naar eiland, iInclusief de Orkneys, Shetlands, the inner Hebrides met Mull, the Outer Hebrides met Lewis and Harris. Bijna elk plekje wordt bezocht. Van Kleine Muggenorchis tot Reuzenhaai, van Paapje tot Dolfijn, van Edelhert tot Zeearend, van Papegaaiduiker tot Pijlstormvogel. Kortom een complete virtuele rondreis door the Highlands en Islands van Scotland.

 

1 februari : Falkland eilanden – Els Roos en Chris Bal

De Falkland Eilanden liggen aan de zuidpunt van Zuid-Amerika en bestaan uit zo'n 420 verschillende eilanden. Het grootste deel van het landoppervlak wordt gevormd door de twee grootste eilanden : Oost Falkland en West Falkland.

Voor elke natuur- en vooral vogelliefhebber zijn de Falkland Eilanden een must om te bezoeken.

Hier kan je pinguïns, albatrossen, zeeleeuwen en vele andere dieren in hun eigen natuurlijke omgeving observeren zonder hekken of honderden andere toeristen.

Op de Falkland Eilanden is de natuur de baas.

Geniet samen met ons van al dit moois, dikwijls in barre weersomstandigheden, harde wind, regen, sneeuw maar soms ook wat zon.

 

15 februari : Botswana – Dimitri Van Pelt

Avonturen in de Okavango-delta...

 

1 maart : Amfibieën in het Merkske – Theo Bakker en Bart Hoeymans

Herpetofauna in de vallei/beekdal van het Merkske.

De vallei/beekdal van het Merkske is voor Vlaanderen en Nederland, met 10 soorten amfibieën, een top locatie voor wat betreft de herpetofauna.

Na 5 jaar monitoring hebben we een gebiedsdekkend overzicht van de verspreiding van amfibieën en reptielen in het Merkske. Tijdens de lezing krijg je aan de hand van mooie plaatjes inzicht in het leefgebied en de verspreiding van deze bijzondere diersoorten. Ook zal dieper ingegaan worden op de manier van inventariseren en de diverse herintroductie programma's