Activiteitenprogramma / Periode september t/m december 2010

Donderdag 23 september 

Lezing

Karel Leenders weet alles over de geschiedenis van De Moeren en de Pannenhoef en de turfgraverijen in deze natuurgebieden; ook weet hij sinds wanneer dat veen er was en waarom en wat er gebeurde toen het weg gegraven was? Maakten de mensen in de IJstijd toen ook al zo’n ‘rommel’? We gaan graven in de geschiedenis van het veen.Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal van het Vogelrevalidatiecentrum/Klein-Zundert. 

Zondag 26 september 

NatuurwandelingMeerijdkosten € 1,00

Het wordt bijna een traditie want ook dit jaar staat de eerste natuurwandeling van het najaar gepland door het gevarieerde natuurgebied van de Waayenberg en Lange Gooren waar heidevelden met moerassen worden afgewisseld met loof- en naaldbossen. Vertrek 09.00 uur vanaf het Vogelrevalidatiecentrum in Klein-Zundert. 

Zaterdag 2 oktober

Euro-Birdwatch 2010 

Op deze internationale vogelteldag worden in alle landen die aangesloten zijn bij ‘Birdlife International’ de trekvogels geteld en alle gegevens worden verzameld door de SOS Slowaakse Vogelbescherming. Wij tellen in het natuurgebied de Matjens.Deelname aan deze telling opgeven bij Ad van Gastel: tel. 076-5985332 

Donderdag 7 oktober

Lezing

We hebben Rolf de Kam al op diverse natuurreizen mogen volgen en vandaag neemt hij ons mee naar een vooral voor hem wel heel bijzondere safari-reis door Zuid-Afrika. Hier heeft hij o.a. het Krüger park en het Isimanaliso Wetland park bezocht.  Deze presentatie van Rolf zal een onvergetelijke indruk achterlaten bij de aanwezigen.Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal van het Vogelrevalidatiecentrum/Klein-Zundert. 

Zaterdag 16 oktober

Vogeltelling

Najaarstelling van watervogels vanaf de boot op het Krammer/Volkerak.  Als je mee wil dan vooraf deelname aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332) 

Donderdag 21 oktober

Lezing 

Marijn Heuts heeft pas nog de Grasduinen fotowedstrijd gewonnen en hij komt bij ons een lezing geven met heel bijzondere natuuropnames door het jaar heen en hij zal ons vertellen over de making- of van deze plaatjes met leuke anekdotes uit het veld.Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal van het Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert.   

Zondag 24 oktober

WandelingMeerijdkosten 
€ 2,50

Natuurwandeling langs en over het Jan Huet-pad in Wortel (soms ook over Nederlands grondgebied). Jan Huet was een Belgische schilder en natuurvriend en in dit grensgebied met natte beemden, kleine heide percelen, oude dijken en vennen waar fauna en flora nog een paradijs vormen, voelde hij zich thuis en wij gaan hem achterna.Vertrek 08.30 uur vanaf het Vogelrevalidatiecentrum in Klein-Zundert en verzamelen 09.00 uur bij de kerk in Wortel/België. 

Donderdag 4 november

Lezing

Vanavond gaan we op reis met Rob Kempers en we volgen hem op zijn natuurreizen door IJsland en het Bayerische Wald. We gaan zeearenden in Polen bekijken en Jan van Genten en zeehonden op Helgoland en sluiten onze reis af met vogels in Nederland.Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal van het Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert.   

Zaterdag 6 november

Natuurwerkdag in de Moeren

Ook dit jaar sluiten we ons aan bij de landelijke natuurwerkdag. Er is altijd volop werk te doen op het landgoed De Moeren en de Tachtig Bunders zoals het verwijderen van jong opschot van berk en els om te voorkomen dat de heide dichtgroeit. De nachtzwaluw, de gladde slang en zeldzame plantjes als breedbladige zonnedauw en moeraswolfsklauw behouden hierdoor hun biotoop We verzamelen om 09.00 uur bij de Zwarte Schuur aan de Moersebaan. Handschoenen en laarzen meebrengen. Voor koffie en soep zorgen wij. 

Zaterdag 13 november

Vogeltelling

Herfsttelling van watervogels vanaf de boot op het Krammer/Volkerak.  In deze periode hebben zich duizenden eenden, ganzen en steltvogels zich hier verzameld. Deelname vooraf aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332) 

Donderdag 18 november

Lezing

Vanavond neemt René Roeken ons mee naar de tropische regenwouden van Zuid-Amerika en  de ‘Pantanal’; dit is het  grootste moerasgebied van de wereld met heel veel vogels en bijzondere dieren.  Ter afsluiting heel unieke opnamen van bruine beren in Alaska die zich tijdens de zalmtrek tegoed doen aan deze lekkernij.Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal van het Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert.   

Zondag 21 november 

NatuurwandelingMeerijdkosten € 1,50

Natuurwandeling door de Oude Buisse Heide; de herfst heeft alle bomen en struiken veranderd in kleurrijke paletten en de regenrijke herfst zorgt nu voor een rijke oogst aan paddenstoelen en op de vennen van de Reten fourageren nu vele steltlopers.Vertrek 08.45 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert en verzamelen 09.00 uur vanaf de parkeerplaats van ’t Pannenhûske/Wallsteijn. 

Donderdag 2 december 

Lezing

De natuur van IJsland is overweldigend en altijd in beweging. Wekenlang was het vliegverkeer in Europa dit voorjaar in de war door een vulkaanuitbarsting en de geisers zijn hier altijd actief. Theo Bosboom heeft deze bizarre natuurfenomenen digitaal vastgelegd maar ook de rijke fauna en flora komt uitvoerig aan bod.Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal van het Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert.   

Zondag 12 december 

ExcursieMeerijdkosten
€ 5

Duizenden ganzen hebben zich in deze tijd verzameld in de omgeving van Willemstad en natuurlijk hopen we dat de Roodhalsgans zich laat zien tussen de Kol- en Brandganzen en een jagende Slechtvalk zou wel heel bijzonder zijn. Vertrek 08.15 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert. 

Donderdag 16 december 

Lezing

De Gaume is het zuidelijkste deel van België waar Wim en Ingrid Verschraegen elk jaar naar toegaan om van de rijke natuur te genieten in dit kalkrijke gebied waar een uniek microklimaat is ontstaan met vele vlinders, kalkminnende planten en orchideeën en waar men in de kleine dorpjes nog van veel culturele bijzonderheden kan genieten.Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal van het Vogelrevalidatiecentrum/Klein Zundert.   

Zaterdag 18 december

Vogeltelling

Wintertelling van watervogels vanaf de boot op het Krammer/Volkerak.  Deelname vooraf aanmelden bij Ad van gastel (076-5985332). 

Tweede kerstdag  26 december  

Kerstwandeling

Ook dit jaar weer de traditionele kerstwandeling door de Moeren en Tachtig Bunders; wordt het een tocht door een winters sneeuwlandschap?  Hete koffie met warm appelgebak in café ’t Anker zorgen ervoor dat we weer snel op temperatuur komen.Vertrek 09.30 uur parkeerplaats ‘t Anker’ aan de Moersebaan. 

 Informatie over de activiteiten kunt u opvragen bij Dré Mutsters (076-5975124) of Ad van Gastel (076-985332)Zie ook de website van onze Vogel- en Natuurwerkgroep:www.vnwgz.nlDe reiskostenvergoeding vermeld bij de excursies geldt voor passagiers en is bepaald op km-basis van de bestemming.