Activiteitenprogramma periode januari t/m medio april 2008

 

Zondag 6 januari

Nieuwjaarswandeling

Nieuwjaarwandeling door de bossen en dreven van landgoed De Moeren waar sijzen nu   elzensingels bezoeken ; natuurlijk hopen we op een  winters decor met sneeuw  en na afloop koffie en warm appelgebak om de koude ledematen weer op te warmen.

Vertrek om 09.15 uur Jan Koekenplein/Kl-Zundert; verzamelen 09.30 uur op de parkeerplaats van Taveerne "De Moerse Bossen"

Donderdag 10 januari

Lezing

Eric Bergmeester is al ruim 20 jaar natuurfotograaf  en voor hem is Vuurland en Patagonië in Argentinië een droombestemming; een boeiende lezing over de kwetsbare natuur met de documentaire ‘An Inconvenient Truth' van Al Gore als leidraad.

http://www.bergmeester.nl/

Aanvang 20.00 uur Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zaterdag 12 januari

Vogeltelling

Vogeltelling vanaf de boot op het Krammer/Volkerak waar nu duizenden watervogels foerageren. Deelname vooraf aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332).

Woensdag 16 januari

Uilentocht

Vanavond gaan we weer op pad naar de ‘zwarte schuur' op de Pannenhoef om de spookachtige baltsroep van de bosuil te horen; zorg dat je extra warm bent aangekleed.

Vertrek om 19.30 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert. Indien het weer te slecht is dan wordt deze ‘uilen-wandeling' verzet naar woensdag 23 januari.

Zondag 20 januari

Gezinswandeling

Ook dit jaar is de gezinswandeling weer in het programma opgenomen. Een wandeling door de Moerse bossen en Tachtig Bunders waar we de bonte specht en buizerd zeker te zien krijgen maar wellicht  ook de klapekster; zorg voor goed schoeisel en warme kleding.

Vertrek 09.30 uur parkeerplaats café 't Anker/Moersebaan.

Donderdag 24 januari

Lezing

Cor van Aart neemt ons mee in de wereld van de ganzen; momenteel overwinteren er vele honderdduizenden grauwe ganzen, rotganzen, kolganzen, brandganzen en nog diverse andere soorten in Nederland en deze worden op hun trektochten nauwlettend gevolgd door middel van pootring en Cor kan ons  als geen ander hierover alles vertellen.

Aanvang 20.00 uur Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zondag 27 januari

Natuurexcursie

Excursie door en langs de buitendijkse schorren van de Slikken van de Heen in het Krammer-Volkerakgebied waar nu duizenden eenden, ganzen en steltlopers foerageren en ook de slechtvalk zijn jachtgebied heeft.  Warme kleding en koffie niet vergeten!!

Vertrek 08.30 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert.

Donderdag 31 januari

Lezing

Met de camper dwars door Noorwegen naar de Noordkaap tot aan Rusland. Dat kan niemand anders dan Jac Brosens zijn. Gelukkig legt hij al het moois onderweg op de gevoelige plaat vast zodat wij mee kunnen genieten van de prachtige natuur van dit bosrijke land (slechts 4% gecultiveerd) met zijn fjorden, gletsjers en vele natuurparken.

Aanvang 20.00 uur Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Donderdag 7 februari

Lezing

Weinig mensen kunnen zo gepassioneerd over de natuur vertellen als Jos Cools; als hij verteld over zijn belevenissen tijdens zijn reizen dan lijkt het of we er bij waren.

Een rondreis over het uitzonderlijke eiland Madagaskar met zijn flora en fauna met vele bijzondere soorten zoals de lemuren (halfapen), tenreks, fretkat en vreemde hagedissen.

Aanvang 20.00 uur  Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zondag 10 februari

Wandeling

Wandeling langs de door turfwinning ontstane plassen en moerassen van de Krochten die door rietvelden, bosmoeras en gagel zijn begroeid en waar op de hogere delen met zandgrond vooral dennenbomen staan waar vuurhaantjes en kuifmezen te vinden zijn; vanuit de toppen van de hoge populieren laat de grote lijster zijn gezang al weer horen.

Vertrek 08.30 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert.

Donderdag 14 februari

Ledenvergadering

Het bestuur nodigt alle leden uit voor het bijwonen van de algemene ledenvergadering; de agenda zal voor de vergadering worden uitgereikt; schriftelijke vragen tijdig insturen.

Aanvang 20.00 uur Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zaterdag 16 februari

Vogeltelling

Wintertelling watervogels vanaf de boot op het Krammer/Volkerak; vooraf Ad van Gastel bellen (076-5985332) als je hieraan wil deelnemen.

Donderdag 21 februari

Lezing

Vijf weken lang heeft Jorn v.d. Bogaert door Scandinavië getrokken; van Zuid-Noorwegen tot aan de Finse grens met Rusland. Beren, elanden, bevers, muskusossen en orka's hebben zijn wegen gekruist en bijzondere vogels als de Lapland- en Sperweruil.

Aanvang 20.00 uur Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zondag 2 maart

Wandeling

Op het sterk geaccidenteerde terrein van Rucphense Bossen worden dichte dennenbossen afgewisseld met sparren, lariks en heidevelden. Percelen met loofbomen en heidevelden geven dit  gebied een gevarieerd aanzien en dus een biotoop voor een groot aantal vogels.

Vertrek 08.30 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert; verzamelen 09.00 uur op de parkeerplaats aan de Achtmaalsebaan (Roosendaalse kant).

Donderdag 6 maart

Lezing

Met zijn ‘Unimog' reist Frans Hodzelmans naar natuurgebieden in de Ardennen, Jura, Ardèche, Camargue en Spanje. Hier wordt van alles gefotografeerd: wilde zwijnen, herten, vuurbuikpadjes, kevers, vlinders, vogels, insecten en bloemen. Voor elk wat wils.

Aanvang 20.00 uur  Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zaterdag 15 maartVogeltelling

De eerste voorjaar vogeltelling vanaf de boot op het Krammer/Volkerak.  Wil je ook meetellen?  Deelname vooraf even aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332).

Zondag 16 maart

Wandeling

Ochtendwandeling door de langzaam ontluikende natuur van de Veldekensberg en de Lange Maten waar de eerste jonge lammetjes alweer bij de schapen lopen die hier de heide kort houden. We horen alweer de tjiftjaf en misschien ook de eerste fitissen.

Vertrek 08.00 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert; verzamelen 08.15 uur parkeerplaats van het trappistenklooster in de Moeren.

Donderdag 20 maart

Lezing

Pierre Adriaensen is met een klein groepje natuurvrienden naar Kenia geweest en deze safari is op beeld en geluid vastgelegd door verschillende fotografen.  Een enerverend verslag van een prachtige tocht door de schitterende natuurparken van Afrika.

Aanvang 20.00 uur Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zondag 30 maart

Wandeling

De Kalmthoutse heide is een grensoverschrijdend natuurgebied van 3750 ha met diverse biotopen zoals heide, vennen, stuifduinen, weilanden en bossen waar het hele jaar door vele (bijzondere) soorten vogels worden waargenomen zoals de nachtzwaluw.

Vertrek 07.15 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert; verzamelen om 08.00 uur parkeerplaats N.E.C. "De Vroendte"/ Puttenseweg 129 Kalmthout.

Donderdag 3 april

Lezing

Een bijzondere lezing door Wim Broekman over de regenwouden, savannen en wildparken in Oeganda met  unieke opnamen van de berggorilla's in het Bwindi Impenetrable Forest waar toeristen nog zeldzaam zijn. Een aanrader!

Aanvang 20.00 uur Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Donderdag 10 april

Lezing

De laatste lezing van dit voorjaar maar zeker niet de minste; René Krekels heeft een fotografische passie voor kleinere dieren en met high-speed fotografie is het hem gelukt om vliegende en springende insecten in unieke beelden vast te leggen en we vliegen mee in de wereld van de microkosmos vol verassende actie en verstilde schoonheid.

Aanvang 20.00 uur Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zaterdag 12  en

zondag 13 april

Foto-tentoonstelling

Tentoonstelling en prijsuitreiking van de fotowedstrijd in de expositieruimte van het Vogelrevalidatiecentrum.  Sluitingsdatum voor het insturen van foto's eindigt eind maart.

Voor meer informatie: zie Nieuwsbrief en Website.

    

Voor vragen en informatie over lezingen Dré Mutsters  076-5975124 en wandelingen Ad van Gastel 076-5985332