Activiteitenprogramma periode januari t/m maart 2010

Zondag 3 januari

Nieuwjaarswandeling

We beginnen het nieuwe jaar met een Nieuwjaarwandeling door de bossen en langs de vennen van de Pannennhoef en zoals altijd hopen we op een winterlandschap. Na de wandeling gaan we naar de Menmoerhoeve voor koffie met warme Apfelstrudel.

Vertrek om 09.15 uur Jan Koekenplein/Klein Zundert; verzamelen 09.30 uur op de parkeerplaats "De Bak" aan de Ettenseweg.

Donderdag 7 januari

Lezing

Peter Twisk is o.a. auteur van de veldgids Europese Zoogdieren en bezig met het opzetten van een provinciedekkend netwerk van vrijwilligers voor een goede afhandeling van meldingen van vleermuizen en steenmarters in gebouwen. Vanavond een lezing over de vleermuizen in onze omgeving en de opkomst van de steenmarter.

Aanvang 20.00 uur; Maas-Jacobs zaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Woensdag 13 januari

Uilentocht

Ook dit jaar maken we weer een avondwandeling door de donkere dreven van de Pannenhoef; bij de ‘zwarte schuur' maken we een stop om de spookachtige baltsroep van de bosuil te horen. Extra warme kleren zullen niet overbodig zijn.

Vertrek om 19.30 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert.  Indien het weer te slecht is (regen/wind) dan verzetten we deze ‘uilenwandeling' naar woensdag 20 januari.

Informatie: Dré Mutsters (076-5975124) of Ad van Gastel (076-5985332)

Zaterdag 16 januari

Vogeltelling

Meerijdkosten 7 euro

Vogeltelling vanaf de boot op het Krammer/Volkerak waar nu duizenden watervogels foerageren; ook de slechtvalk wordt hier regelmatige waargenomen.

Deelname vooraf aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332).

Donderdag 21 januari

Lezing

Gelukkig ook dit jaar weer op het programma; ras-verteller en wereldreiziger Jos Cools die ons vanavond meeneemt naar Costa Rica met zijn prachtige regenwouden, zijn vulkanen en vele natuurparken en dat overgoten met veel Belgische humor.

Aanvang 20.00 uur; Maas-Jacobs zaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zondag 24 januari

Natuurwandeling

Meerijdkosten 6  euro

In deze periode foerageren er duizenden ganzen en ander waterwild op de Rammegors en de Slikken van de Heen, een gebied dat door runderen en Shetland pony's wordt opengehouden en een wandelroute maakt dit gebied toegankelijk. Zien we de slechtvalk?

Vertrek 08.00 uur Jan Koekenplein en verzamelen 08.45 uur parkeerplaats Beneden Sas.

Zondag 31 januari

Familie winter wandeling

Vergoeding 4 euro p/p

Kinderen 2 euro

De midwinterwandeling voor de hele familie was vorig jaar een succes en ook dit jaar maken we weer een rondwandeling door de Moerse bossen. Vooraf koffie met een Belgische koffiekoek; na de wandeling opwarmen met snert en glühwein in de verwarmde en gezellig tot ‘'winterkamer' ingerichte schuur van Frans en Toos Mutsters aan de Moersebaan. Vooraf deelname aanmelden bij Dré Mutsters (076-5975124).

Verzamelen 13.00 uur bij het vertrekpunt Fam. Mutsters / Moersebaan 1B-Zundert

Donderdag 4 februari

Lezing

Menno van Duyn heeft diverse delen van Polen bezocht zoals de Karpaten in het Zuiden, Bialowieza en Biebzra voor de moerasvogels en wisenten en de Oderdelta voor de zeearenden. Vanavond gaan wij met hem mee om dit allemaal te bewonderen.

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zaterdag 13 februari

Vogeltelling

Meerijdkosten 7 euro

Wintertelling watervogels vanaf de boot op het Krammer/Volkerak; wil je meegaan? Vooraf Ad van Gastel bellen (076-5985332) en denk aan warme kleding.

Zondag 14 februari

Natuurwandeling

Meerijdkosten euro 5,00                                    

Natuurexcursie door en langs de slikken en gorzen in de omgeving van Willemstad waar nu o.a. duizenden brand-, kol- en grauwe ganzen foerageren en wij gaan op zoek naar de roodkeelgans en andere bijzondere soorten zoals slechtvalk of smelleken.

Vertrek 08.00 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert.

Zaterdag 20 en

Zondag 21 februari

Foto-expositie

Wie maakt de mooiste foto? Een vakkundige jury zal weer een keuze maken uit de vele ingezonden foto's van onze leden die de natuur als thema hebben met Fauna, Flora en Landschappen als wedstrijdcategorieën. De foto's moeten voor eind januari worden ingeleverd. De openingstijd op beide dagen is van 13.00 tot 16.00 uur.

Voor meer informatie Ado Havermans bellen: 076-5974661.

Donderdag 25 februari

Lezing

Robert Joris is een van Vlaanderens meest bekende herpetologen en hij zal ons de fascinerende wereld van reptielen en amfibieën tonen.  De in Vlaanderen voorkomende slangen, salamanders, padden, hagedissen, en hun biotopen komen uitgebreid in beeld.

Aanvang 20.00 uur; Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Donderdag 4 maart

Lezing

Met de fotowedstrijd net achter de rug krijgen we vanavond een lezing van Wilco Dragt die op een unieke wijze patronen in het landschap weet vast te leggen maar ook zijn opnames van dieren en vogels zijn schitterend en met diverse internationale prijzen bekroond. We volgen Wilco door de Veluwe, Roemenië, Schotland en Engeland.

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zondag 7 maart

Excursie

Meerijdkosten 1 euro

Een wandeling door het natuurgebied van de Veldekensberg en de Lange Maten met het trappistenklooster altijd in de nabijheid; een gevarieerde tocht door dreven, loof- en naaldbossen, langs verruigde weilanden en heidevelden: is de tjiftjaf al weer terug?

Vertrek 08.00 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert; verzamelen 08.15 uur parkeerplaats van het trappistenklooster in de Moeren.

Donderdag 11 maart

Ledenvergadering

Het bestuur nodigt alle leden uit voor de Algemene Ledenvergadering met een terugblik op de activiteiten van het afgelopen jaar en een vooruitblik op het komende jaar. Bestuurskandidaten en/of andere vergaderpunten kunnen vooraf worden ingediend.

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelrevalidatiecentrum/Klein-Zundert.

Zaterdag 13 maart

Vogeltelling

Meerijdkosten 7 euro

Voorjaars-vogeltelling vanaf de boot op het Krammer/Volkerak. Heb je belangstelling om mee te gaan? Deelname vooraf even aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332).

Donderdag 18 maart

Lezing

Het ‘werkterrein' van Harry Fiolet is wijd verspreid en zijn fotoseries heel gevarieerd. Een natuurlezing met van ‘A tot Z ‘ als titel past hier heel goed bij maar voor de pauze zal Harry ons de adembenemende schoonheid van de Pannenhoef laten zien.

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Zondag 21 maart

Wandeling

Meerijdkosten 5 euro

Excursie door landgoed Huis ter Heide waar gemengde bossen, akkers en heidevelden elkaar afwisselen en een laan met oude Acacia's ons naar drie vennen voert die zijn ontstaan door turfwinning. O.a. Groenpootruiter en Witgatje kan men hier waarnemen.

Vertrek 07.00 uur Jan Koekenplein/Klein-Zundert; verzamelen om 07.45 uur café 't Maoske in de Moer (bij Loon op Zand)

Donderdag 25maart

Vrije Lezing

Op veler verzoek hebben we de ‘vrije (dia) lezing' weer in het programma opgenomen. Iedereen die een natuurbeleving op dia of digitaal heeft vastgelegd mag deze vertonen.  Het belooft weer een gevarieerd programma te worden met beelden van Hemelvaart-

excursies maar ook van ruige wandeltochten door het Zwitsers Alpenland. Als er nog kandidaten zijn die een bijdrage willen leveren, vooraf even Dré Mutsters informeren.

Aanvang 20.00 uur: Maas-Jacobszaal in het Vogelopvangcentrum/Klein-Zundert.

Info over activiteiten kunt u opvragen bij Dré Mutsters ( 076-5975124) of Ad van Gastel (076-5985332).

De reiskostenvergoeding vermeld bij de excursies geldt voor passagiers en is bepaald op km-basis van de bestemming.