Activiteitenprogramma april t/m juli 2010

     

Zondag 11 april

Natuurwandeling

Vergoeding 2,50 euro

Een voorjaarswandeling door het Ulvenhoutse bos met sommige delen die meer dan 1000 jaren oud zijn met een groot aantal waardevolle eiken en beuken; hier groeien bijzondere planten zoals de witte rapunzel en het dalkruid. De tjiftjaf, fitis en zwartkop zullen ons tijdens deze wandeling vergezellen evenals de boomklever, de zwarte specht en buizerd.

Vertrek 07.00 uur vanaf het Vogelrevalidatiecentrum/Luitertweg 36A en verzamelen om 07.40 uur bij het M.E.C. , Wolfslaardreef  95 in Breda.

Zaterdag 17 april

Vogeltelling

Telling van watervogels vanaf de boot op het Krammer/Volkerak. Als je mee wil gaan dan vooraf deelname aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332)

Zaterdag 24 april

Natuurexcursie

Vergoeding 8,00 euro

Zien we vandaag de zeearend? De natuur ‘regeert' weer op het eiland"Tiengemeten" in het Hollands Diep waar vele soorten zang- en moerasvogels, tienduizenden steltlopers, eenden en ganzen nu samen met tientallen runderen en paarden nu de scepter zwaaien.

Vertrek 07.30 uur vanaf het Vogelrevalidatiecentrum/Luitertweg 36A en om 09.00 uur nemen we de pont in Nieuwendijk op Zuid Beijerland.

Zondag 9 mei

Natuurwandeling

Vergoeding 2,50 euro

Natuurwandeling door het kleinschalige en gevarieerde natuurgebied Kelsdonk bij Etten-Leur. Dit gebied is nog steeds in ontwikkeling maar blauwborst, kiekendief, zilverreiger en vele andere soorten zang- en roofvogels hebben hier nu al hun biotoop gevonden.

Vertrek 07.00 uur vanaf het Vogelrevalidatiecentrum/Luitertweg 36A / verzamelen 07.30 uur bij het havenpaviljoen "de Turfvaart' bij de jachthaven van De Keen in Etten-Leur.

Hemelvaartexcursie

Teutoburgerwoud

13 t/m 16 mei

Dit jaar gaan we naar het Teutoburgerwoud in Duitsland. Twee natuurparken vormen de kern van dit unieke gebied waar sprookjesachtige ‘Fachwerk'-dorpen diep verscholen liggen tussen eindeloze bossen. De natuur en cultuur zijn hier nog betoverend mooi!

Voor deelname en meer informatie gelieve contact op te nemen met Jac Brosens.

(tel 5973019 of email  jbrosens@hetnet.nl)

Zaterdag 15 mei

Natuurwerkdag

Vandaag gaan we weer met Geert Konings op pad en beheerwerk doen op landgoed De Moeren.  Samenkomst om 09.00 uur bij de nieuwe zwarte schuur in de Moersebaan.

Informatie: Dré Mutsters (tel. 5975124 of email: dre.vnwgz.nl)

Woensdag 19 mei

Avondexcursie

Vergoeding 1,00 euro

Natuurlijk zijn we benieuwd of de nachtzwaluw is teruggekeerd op de Tachtig Bunders van landgoed De Moeren en natuurlijk hopen we weer bij valavond als de zon ondergaat zijn luid snorrende geluid te horen en zijn silhouet door de duisternis te zien vliegen.

Vertrek 19.45 uur vanaf het Vogelrevalidatiecentrum/Luitertweg 36A en verzamelen 20.00 uur bij café't Anker /De Moeren.

Maandag 24 mei

Tweede Pinksterdag

Fietstocht

Fietsend gaan we vandaag de Zuid-Hollandse Biesbosch bekijken en maken een tocht langs de dijken van de Merwede en over de uitgestrekte fietspaden van dit unieke groene en waterrijke poldergebied en pikken een terras bij de ‘Kop van het Land' om bij te tanken.

Vertrek met de auto om 10.00 uur vanaf het Vogelrevalidatiecentrum/Luitertweg 36A

(Bij slecht weer gaat deze fietstocht niet door; informatie Dré Mutsters - 076-5975124)

Woensdag 26 mei

Avondexcursie

Vergoeding 3,00 euro

Weer gaan we op zoek naar de nachtzwaluw en vanavond maken we een avondwandeling door Zurendonk bij Bergen op Zoom. Hier worden ieder jaar een mooi aantal broedplaatsen van deze geheimzinnige nachtvogel geteld. Voor het donker is lopen we even langs de rietkragen van het Markiezaat en horen misschien de sprinkhaanzanger.

Vertrek 19.30 uur vanaf het Vogelrevalidatiecentrum/Luitertweg 36A en verzamelen 20.15 uur bij natuurpunt De Kraaienberg/Markiezaat. Bij slecht weer wordt deze wandeling verzet naar 2 juni.

Zondag 30 mei

Natuurwandeling

Vergoeding 1,00 euro

Het  grensoverschrijdende rietmoeras De Matjes  is de laatste jaren volop in ontwikkeling geweest en de natuur kan nu hier weer haar gang gaan en verder uitgroeien tot een waardevolle natte natuurparel.  Blauwborst, rietgors, watersnip, bruine kiekendief en vele soorten water- en weidevogels vinden hier hun biotoop en ook reeën zijn hier talrijk.

Vertrek 07.00 uur vanaf het Vogelrevalidatiecentrum/Luitertweg 36A en 07.15 uur verzamelen bij de kerk in Achtmaal.

Zaterdag 12 juni

Vogeltelling

Zomertelling van watervogels vanaf de boot op het Krammer/Volkerak. Als je mee wil dan vooraf deelname aanmelden bij Ad van Gastel (076-5985332)

Zondag 20 juni

Natuurexcursie

Vergoeding euro 6,50

De Bommerlerwaard tussen Maas en Waal is een afwisselend gebied van dijken, uiterwaarden, grienden en weidegebieden met kastelen en landgoederen. Kleinschalig met een rijke flora dus een heel aantrekkelijk gebied voor vele soorten vogels en vlinders.

Vertrek 07.00 uur vanaf het Vogelrevalidatiecentrum/Luitertweg 36A en verzamelen 08.15 uur bij slot Loevestein in Woudrigem.

Woendag 30 juni

Avondwandeling

Avondwandeling langs de ecologische verbindingszones van de Aa- of Weerijs en de Kleine Beek; we lopen o.a. langs de natte natuurparels van de Boontuinen en de Muisvlonder waar de oeverzwaluwen en de ijsvogel inmiddels hun stek hebben gevonden.

Vertrek 19.00 uur vanaf het Vogelrevalidatiecentrum/Luitertweg 36A

Zondag 4 juli

Natuurwandeling

Vergoeding 1,50 euro

Natuurlijk mag een wandeling door het landgoed De Vloeiweide niet ontbreken.  Een gebied met een grote landschappelijke verscheidenheid waar de Turfvaart en Bijloop doorheen meanderen. Hier horen we de wielewaal nog en misschien zelfs de nachtegaal.

Vertrek 08.00 uur vanaf het Vogelrevalidatiecentrum/Luitertweg 36A en 08.15 uur verzamelen bij de kerk in Rijsbergen.

Woensdag 7 juli

Avondwandeling

Vergoeding 1 euro

Een zomeravondwandeling door de Oude Buisse heide en De Reten; de buizerd thermiekt miauwend boven de bossen en in de graanvelden horen we het unieke geluid van de kwartel.  Op het Rietven is het een drukte van belang met eenden en ganzen.

Vertrek 19.00 uur vanaf het Vogelrevalidatiecentrum/Luitertweg 36A en 19.15 uur parkeerplaats 't Pannenhuiske/Wallsteijn.

Zaterdag 17 juli

Vogeltelling

Zomertelling van watervogels vanaf de boot op het Krammer/Volkerak. Deelname vooraf aanmelden bij Ad van gastel (076-5985332)

Voor vragen en informatie over bovengenoemde activiteiten gelieve contact op te nemen met

 Dré Mutsters (076-5975124) of Ad van Gastel (076-5985332)

Zie ook onze website voor informatie: www.vnwgz.nl

De reiskostenvergoeding vermeld bij de excursies geldt voor de passagiers en is bepaald op km-basis van de bestemming.

Plaats van verzamelen/vertrek: parkeerplaats Vogelrevalidatiecentrum,Luitertweg 36A in

Klein-Zundert